Cvetna nedelja 2013

blagoslov zelenja

Na cvetno nedeljo, 24. marca,  je gospod župnik slovesno deseto sveto mašo začel na trgu pred cerkvijo, kjer se je ob blagoslovu beganc in zelenja kot vsako leto zbrala množica ljudi. Po blagoslovu smo v procesiji odšli v cerkev.

Cvetna nedelja je prvi dan velikega tedna ali zadnja nedelja pred veliko nočjo. Nekateri jo imenujejo tudi oljčna nedelja, saj bogoslužje poudarja Jezusov slovesni vhod v mesto Jeruzalem. Spominjamo se dogodka pred Jezusovim trpljenjem, ko so ga ljudje pozdravljali kot odrešenika, mu mahali z oljčnimi vejami in cvetjem in mi vzklikali: „Hozana na višavah, blagoslovljen je kralj judovski, ki prihaja v imenu Gospoda.“

Ta prihod našega Gospoda v Jeruzalem evangelij zelo slikovito opiše. Evangelisti pripovedujejo, kako Jezus po obujenju Lazarja potuje proti Jeruzalemu. Spremljajo ga navdušene množice, ki mu veselo vzklikajo. Apostoli mu celo pripeljejo oslico, da bi na njej zmagoslavno prijahal v mesto. V tem trenutku se slišijo vzkliki veselja in petje množice, ki razglaša Jezusa Kristusa za Kralja. Jezus pa se v nekem trenutku klicev dobrodošlice zaustavi in se, gledajoč Jeruzalem, razjoče nad tem mestom.

Cvetna nedelja je praznik, ki se ga veselimo, a je hkrati naš pogled že usmerjen naprej proti velikemu petku, preko katerega prihaja k nam luč Kristusovega vstajenja. Jezus ni prišel v Jeruzalem, da bi bil razglašen za kralja zemeljskega kraljestva, temveč da bo za nas trpel, umrl in nas s svojim vstajenjem odkupil in odrešil.