Skala (št. 569, leto XXVII)

Šmarnična pobožnost tradicija ali veliko več…

Že več kot 150 let negujemo ŠMARNIČNO pobožnost v najlepšem mesecu MAJU. Nekateri ne dajo nič na tradicijo, še posebno če ima ta vonj po Cerkvi. Za nas verne je oboje, ohranjanje lepih slovenskih navad in globoko versko, čustveno doživetje. Ves mesec je posvečen Mariji, naši skupni materi. Značilno za mesec maj je branje Šmarnic za odrasle in otroke. Koliko bogastva se skriva že samo šmarničnih besedilih, ki so nastajala skozi stoletje slovenske kulture in vere slovenskega naroda.

V mesecu maju so skozi zgodovino nastale tudi številne Marijine pesmi, ki ji mladi in starejši radi prepevajo ves mesec maj. Ta mesec je tudi bogat po cerkvenih praznikih, kot je gospodov VNEBOHOD in BINKOŠTI. Binkošti, to je prihod svetega DUHA je še posebno velik in pomemben praznik, kajti ko se je Jezus ” umaknil” iz zemeljskega življenja je poslal sv. DUHA, da bi nadaljeval njegovo delo. V mesecu maju so po naših cerkvah številne slovesnosti PRVEGA SVETEGA OBHAJILA in vse priprave nanj (tri dnevnice, devet dnevnice).

Otroci nam zelo polepšajo šmarnično poboţnost. Neverni se mogoče sprašujete čemu vse to. Odgovor je zelo preprost: “ker človek ne more živeti samo od kruha” ! Vsaka molitev, vsaka pesem, vsaka beseda, vsak praznik, vsako veselje otrok… nam krepi DUHA…

Preberite si župnijski list v pdf obliki: skala_569.