Skala (št. 571, leto XXVII)

DUHOVNIŠTVO

Po posvečenih nositeljih cerkvene službe, zlasti po škofih in duhovnikih, postane navzočnost Kristusa kot poglavarja Cerkve vidna sredi skupnosti verujočih.

Duhovništvo, prejeto po zakramentu svetega reda, je torej službeno. »Ta naloga, ki jo je Gospod zaupal pastirjem svojega ljudstva, je pravo služenje.« V celoti se nanaša na Kristusa in na ljudi. V celoti je odvisno od Kristusa in njegovega edinega duhovništva; in postavljeno je bilo v korist ljudi in cerkvene skupnosti. Zakrament svetega reda priobčuje »sveto oblast«, ki ni nobena druga kakor Kristusova oblast. Izvajanje te avtoritete se mora torej meriti po vzoru Jezusa Kristusa, ki se je iz ljubezni napravil za zadnjega in za služabnika vseh. »Gospod je jasno dejal, da je skrb, izkazovana njegovi čredi, dokaz ljubezni do njega.«

Naloga službenega duhovništva pa ni le ponavzočevati Kristusa – glavo Cerkve – pred zborom vernih; službeno duhovništvo deluje tudi v imenu vse Cerkve, ko postavlja pred Boga molitev Cerkve in zlasti ko daruje evharistično žrtev.

Preberite si župnijski list v pdf obliki: skala_571.