Oratorij 2016: Zdaj gre zares

Letošnji Oratorij bo v župniji Radovljica potekal od 10. do 16. julija.

Zgodba letošnjega oratorija govori o Ostržku, ki se iz lutke počasi prelevi v dečka. Vendar ta proces ni tako preprost. Pot njegovega odraščanja se vije med dobrimi sklepi in vsakodnevnimi skušnjavami, ki jim vedno znova podleže.

Ob strani mu stojijo oče Pepe, vila Plavolaska in Murn Modrec – njegova vest. Šele ko zmore svoje dobre želje in sklepe tudi uresničiti, se Ostržek spremeni v dečka, osebo. Njegovo odločitev za dobro izraža geslo: »Zdaj gre zares«. Ostržek ob koncu oratorija ni več lutka, temveč človek, ki se ravna po vrednotah družine, želje po učenju, delavnosti, resnicoljubnosti in odgovornosti. Ostržkovo odraščanje, njegovi vzponi in padci so pot, ki jo mora prehoditi tudi vsak od nas. Zato se v njem lahko prepozna vsak otrok in mladostnik.

Kaj je oratorij?

Oratorij je nacionalni projekt, katerega program poteka v župnijah celotne Slovenije. Nosilec in začetnik Oratorija je Selezijanska mladinska pastorala, ki pripravlja srečanja in izobraževanja za mlade animatorje ter izdaja priročnik za izvedbo poletnega Oratorija od leta 1995.

Oratorij je dejavnost katoliške Cerkve in pomeni predvsem prijetno preživljanje prostega počitniškega časa otrok, ki poteka znotraj določenih okvirjev po določenem urniku. Program poteka na župniji v času poletnih počitnic in traja v povprečju en teden (od nedelje do sobote), vsak dan od jutra do poznega popoldneva. Namenjen je predvsem osnovnošolcem, ki jih ves čas spremljajo animatorji (študentje, dijaki). Oratorij kot celoto vodi voditelj. Vsi sodelavci Oratorija so prostovoljci in imajo izkušnje pri delu z otroki.

Kakšen je namen oratorija?

Namen Oratorija je preko različnih dejavnosti, kot so delavnice, kateheze, družabne igre …, vzgajati otroke v zdravem duhu in telesu. Oratorij skuša otrokom dati določene vrednote in načela, ki jim bodo pomagala na poti skozi življenje.

Vzgoja otrok temelji na Jezusovem nauku. Sporočilo Svetega pisma oz. evangelija skušamo otrokom predstaviti na tak način, da bi ga lahko vsi razumeli, da bi vedeli kaj je prav in kaj ne, da bi se zavedali, da na svetu niso sami …

Oratorij je namenjen tudi aktivnemu preživljanju prostega časa in varstvu otrok. Večina staršev v času poletnih počitnic še dela v službi, zato se marsikdaj pojavi problem z varstvom otrok. Tako Oratorij ponuja enotedensko rešitev in eno skrb manj za starše, saj vejo, da so njihovi otroci v dobrih rokah animatorjev, ki poskrbijo, da otroci niso lačni in žejni, predvsem pa, da jim ni nikoli dolgčas. 🙂

Dragi starši

Oratorij je namenjen otrokom, ki že obiskujejo osnovno šolo. Lahko se ga udeležijo tudi predšolski otroci, rojeni leta 2012 ali 2013, če je na Oratoriju prisoten tudi kdo od starejših bratov, sester ali staršev. Prosimo, da otroke prijavite v župnišču, kjer so na voljo prijavnice.