Prvo sveto obhajilo

V radovljiški župniji je bil v nedeljo, 14. maja 2017, velik praznik. Pri prvem svetem obhajilu je 31 otrok prvič prejelo Jezusa v srce. To je bila tudi prva generacija otrok, ki jih je g. župnik Andrej Župan v Radovljici krstil in jih spremlja od krsta naprej.

Otrokom želimo, da Jezus ostane njihov prijatelj. Naj vsakomur izmed njih vse življenje prinaša srečo v čisto in veselo srce.
Kako praznično je bilo v Radovljici, si lahko ogledate na fotografijah.
Nagovor staršev ob začetku praznične svete maše:
“Dragi otroci prvoobhajanci, starši, g. župnik, dragi bratje in sestre,
današnja nedelja ni običajna nedelja. Posebej ne za teh 31 otrok in nas starše, ki smo vznemirjeni ob dejstvu, da bodo otroci prvič prejeli sveto obhajilo – telo in kri Jezusa Kristusa v svetem zakramentu. Prvi prejem svetega obhajila je po krstu druga pomembna stopnička uvajanja v krščansko vero in velik praznik za družine otrok.
Priprave nanj so se za nas starše prvoobhajancev začele že davno, že v tistih dneh, ko smo potihoma ali pa naglas sanjarili o prihodnosti naših malih drobižkov, ko smo jih speče opazovali v našem naročju, ko smo svojega otroka prvič pokrižali in zanj molili, ko smo mu male prstke skušali stlačiti v pest in s palcem na njegovo čelo zarisali prvi križ, ko smo se zvečer ulegli k njemu in z njim molili sveti angel. Kolikokrat smo pomislili na to, da bi bili srečni. In v to srečo zagotovo spada tudi prvo sveto obhajilo.
Drage prvoobhajanke, dragi prvoobhajanci! Predno je odšel k svojemu očetu, je Jezus pri zadnji večerji svojim apostolom daroval samega sebe in jim rekel: »To delajte v moj spomin«. Danes se bo srečal tudi z vami in prišel v vaša srca. Naj bo to prvo srečanje začetek novega, lepega prijateljstva.
Če sem otroke vprašal, kaj pričakujejo od prvega svetega obhajila, sem v večini primerov dobil otroško iskrena odgovora, da bodo prejeli hostijo in veliko daril. Seveda sta oba odgovora pravilna, je pa bistveno, kako smo starši pripravili otroke in kaj je pri tem bolj pomembno.
Dragi otroci, molili bomo za vas, da bi vse življenje ljubili Jezusa in ga pri vsaki sveti maši vredno prejemali v svoja srca. Starši, bodite svojim otrokom zgled vere. Vaše družine naj bodo kraji srečevanj v ljubezni in medsebojnega pogovora.
Naj bo današnja sveta maša tudi praznovanje in slavje vseh tukaj zbranih, da se veselimo skupaj z našimi prvoobhajanci.”