“Vesel sem vaše zvestobe”

NADŠKOF ZORE BLAGOSLOVIL OBNOVLJENO CERKEV

Veliko veselje, da radovljiška cerkev in kor z orglami spet sijeta v svoji lepoti in mogočnosti, nas je zbralo k prazničnemu bogoslužju.

V nedeljo, 15. 4. 2018, je slovesno somaševanje ob 10. uri vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Z njim so maševali nekdanji radovljiški župnik Jože Drolc in naši rojaki duhovniki Andrej Sotler, Janez Mrak, Blaž Gregorc ter radovljiški župnik Andrej Župan.
Nadškof je blagoslovil obnovljeni Vurnikov oltar, Goršičeve orgle, cerkev in Božje ljudstvo, ki se zbira v njej. “S kora je veselo in mogočno donela aleluja – povabilo k veselju. Vzklik srca, pesem srca, ki slavi Boga, zaradi čudovitih del, ki jih iz roda v rod podarja človeškim otrokom,” je dejal nadškof. Kot je povedal v pridigi, je s to temeljito obnovo cerkev, ki je bila prej dediščina naših prednikov, postala resnično naša. “Vesel sem vaše zvestobe dediščini vaših prednikov, vesel, da ostajate zvesti tudi Bogu.”
Dolgoletna obnovitvena dela so potekala od leta 2000. Pred skoraj petimi leti so na kamnitih stebrih, ki nosijo pevski kor, odkrili majhne razpoke. Potem se je pokazalo, da razpoke segajo do sredine stebrov in da je svojevrsten čudež, da je kor zdržal težo stotih pevcev in orgel ob zadnji novi maši. Potebna je bila temeljita sanacija. Pridne roke faranov so spraznile in očistile kor, orgle pa je celovito in sistematično prenovil ing. Brane Košir.
Obnovljeno cerkev predajamo prihodnjim rodovom. Naj ostane zbirališče sedanjih in prihodnjih rodov, nas pa poveže, tako kot so nas povezala obnovitvena dela, pri katerih smo tako zavzeto pomagali, vsak po svojih močeh. Nekaterim najbolj zaslužnim se je župnik g. Andrej Župan zahvalil z župnijskimi priznanji.
Sledila sta pogostitev in druženje pred cerkvijo.

Radovljiškim orglam v pozdrav so na predvečer praznika prepevali cerkveni mešani pevski zbor župnije Šenčur »Vse za Jurja« in projektni zbor pod vodstvom Eve Čeh. Pevce sta spremljala pianist in organist Lovro Frelih in saksofonistka Urša Uršič. Na prireditvi se je predstavil tudi organist Gregor Klančič.

 

Več fotografij s slovesnosti blagoslova.