Velika noč v župniji Radovljica

Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 bodo bistveno vplivali tudi na praznovanje velike noči. Kljub omejitvam pa se vsak od nas lahko pripravi na prihajajoče praznike in z veseljem v srcu doživi veliko noč, največji krščanski praznik. Naše cerkve bodo prazne, naj bo toliko bolj živa Cerkev v naših domovih.


Priprava na veliko noč

RADIJSKI MISIJON

Vabljeni ste, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljate radijski misijon Radia Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020. Več o radijskem misijonu si preberite tukaj.

SPOVED

Škofje vabijo vse vernike, da v letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, v srcu obudijo iskreno kesanje in zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …).

»Kesanje morajo navdihovati nagibi, ki izhajajo iz vere« (KKC 1492).

Papež Frančišek je med jutranjo sveto mašo 20. marca 2020 v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu med pridigo spregovoril o odpuščanju grehov, ko vernik ne more prejeti zakramenta svete spovedi:

Vem, da greste mnogi izmed vas ob veliki noči k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. Vendar pa mi bodo mnogi rekli: »Oče, kje lahko najdem duhovnika, spovednika, ker ne smem iti od doma? In jaz se želim spraviti z Gospodom, želim, da me On objame, da me moj Očka objame … Kaj naj storim, če ne najdem duhovnikov?« Stori to, kar pravi Katekizem. Zelo jasno je: če ne najdeš duhovnika, da bi se spovedal, se pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: »Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi.« In prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja in mu obljubi: »Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti.« In takoj se boš vrnil v Božjo milost. Če v bližini ni duhovnika, lahko sam pristopiš k Božjemu odpuščanju, kakor nas uči Katekizem. Pomislite: to je pravi trenutek, to je primeren trenutek. Dobro opravljena molitev kesanja – tako bo naša duša postala bela kot sneg.

Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje »popolno kesanje« (kesanje iz ljubezni). Takšno kesanje odpušča male grehe. Če vsebuje trdni sklep čim prej pristopiti k zakramentalni spovedi, doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov (KKC 1452).

KATOLIŠKI MEDIJI

Duhovno spodbudo lahko verniki vedno, v teh časih pa še posebno, dobijo tudi prek različnih katoliških spletnih strani.

Izbrani članki:


Veliki teden

Veliki teden za kristjana predstavlja vrh cerkvenega leta – spominjamo se Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Začenjamo ga na cvetno nedeljo, višek velikega tedna pa je velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek in velika sobota. Vigilija velike sobote nas uvaja v največji krščanski praznik – veliko noč.

CVETNA NEDELJA, 5. april 2020

Giotto di Bondone: Vhod v Jeruzalem
 • Sveta maša: na naši facebook strani spremljajte prenos svete maše iz župnijske cerkve (ob 8.00). Ob 10.00 lahko na TV SLO 2 spremljate prenos svete maše iz mariborske stolnice.
 • Tedenski nagovor nadškofa Zoreta: na TV SLO 1 (predvidoma ob 11.15).
 • Blagoslov zelenja: doma pripravite zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovite z blagoslovljeno vodo, ki si jo lahko od sobote vzamete v cerkvi pod korom.

S cvetno nedeljo začnemo neposredno pripravo na veliko noč. V spomin na Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem, ko so ga množice navdušeno pozdravljale kot kralja, v Cerkvi ta dan blagoslavljamo oljčne veje in drugo zelenje.

VELIKI ČETRTEK, 9. april 2020

Leonardo da Vinci: Zadnja večerja
 • Večerna sveta maša: na naši facebook strani spremljajte prenos svete maše iz župnijske cerkve (ob 19.00).

Na veliki četrtek zvečer se slovesno spominjamo zadnje večerje, ko je Jezus postavil evharistijo, z umivanjem nog dal apostolom novo zapoved medsebojne ljubezni ter jih postavil za prve duhovnike.

VELIKI PETEK, 10. april 2020

Bartolomé Esteban Murillo: Kristus na križu
 • Pobožnost križevega pota: ob 15.00 na Radiu Ognjišče.
 • Obredi velikega petka: na naši facebook strani spremljajte prenos iz župnijske cerkve (ob 19.00).
 • Križev pot: prenos na TV SLO 2 ob 21:15.

Jezusa križajo med dvema zločincema na majhnem griču pred jeruzalemskimi mestnimi vrati. Ob uri Jezusove smrti molimo križev pot.

Letos bodo obredi po naših cerkvah potekali v najbolj osnovni in preprosti obliki. Pri obredu bodo duhovniki izrekli posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki se nahajajo v stanju preizkušnje (prim. Missale Romanum, str. 314, št. 13).

VELIKA SOBOTA, 11. april 2020

Philippe de Champaigne: Božji grob
 • Blagoslov velikonočnih jedil: verniki lahko doma sami spoštljivo blagoslovite jedila. V pomoč naj vam bo molitveni obrazec za blagoslov, ki so ga pripravili slovenski škofje.
 • Velikonočna vigilija: na naši facebook strani spremljajte prenos iz župnijske cerkve (ob 20.00). Povabljeni ste, da obred spremljate s prižganimi svečami v svojih domovih.

Ko mrtvega Jezusa položijo v skalnat grob in zavalijo pred vhod težek kamen, se začne sobotni počitek. Ta dan tudi v cerkvi ves dan častimo Jezusa v Božjem grobu.

Po stari slovenski navadi ta dan blagoslavljamo velikonočna jedila, ki jih družina zaužije za velikonočni zajtk.

Velikonočna vigilija je začetek proslavljanja Kristusovega vstajenja.  Sestavljena je iz štirih delov: slavja luči, besednega bogoslužja, krstnega bogoslužja in evharističnega bogoslužja.

VELIKA NOČ, 12. april 2020

Sebastiano Ricci: Vstajenje
 • Sveta maša: na naši facebook strani spremljajte prenos iz župnijske cerkve (ob 8.00). Ob 10.00 lahko na TV SLO 2 spremljate prenos velikonočne svete maše iz mariborske stolnice.
 • Tedenski nagovor nadškofa Zoreta: na TV SLO 1 (predvidoma ob 11.35).
 • Urbi et Orbi: Škofje vabijo vse duhovnike, redovnike in redovnice ter vernike, da spremljajo prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki bo predvidoma ob 12.00 na TV SLO 1.

Nedelja zjutraj. Žene gredo balzamirat Jezusovo truplo, toda kamen je odvaljen, grob je prazen. Jezus živi! Vstal je od mrtvih!

Ta dan praznujemo največji čudež, ki je temelj naše vere – vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.

VELIKONOČNI PONEDELJEK, 13. april 2020

Duccio di Buoninsegna: Pot v Emavs
 • Sveta maša: na naši facebook strani spremljajte prenos iz župnijske cerkve (ob 8.00).

Kristjani se na velikonočni ponedeljek, dan po prazniku velike noči, spominjamo Jezusovega prikazovanja učencema na poti v Emavs. To je dan, ko veselo novico o Jezusovem vstajenju ponesemo sorodnikom in prijateljem – gremo »v Emavs«.