Skala (št. 650, leto XXXV)

Priporočila Ludvika Montfortskega, enega največjih svetnikov in častilcev Marije: V svoji drobni knjižici Skrivnost rožnega venca sveti Ludvik Marija Grignion Montfortski piše o dveh pogostih napakah tistih, ki opravljajo to pobožnost, takole razlaga:

Potem ko ste prosili Svetega Duha, da bi dobro molili rožni venec, se za hip postavite v Božjo navzočnost in izberite namen desetk.

Preden začnete moliti, se za trenutek ali dva ustavite – odvisno od tega, koliko časa imate – in premišljujte o skrivnosti posamezne desetke. Vedno prosite po priprošnji Blagoslovljene Device za eno izmed kreposti, ki najbolj sije iz te skrivnosti, ali pa jo še posebej potrebujete.

Prosite za milosti

Bodite posebej previdni, da se ne boste ujeli v pasti, v katere se ujame večina ljudi, ki molijo rožni venec.

Prva je nevarnost, da sploh ne bi prosili za nobeno milost. Kadarkoli torej molite rožni venec, prosite za kakšno posebno milost ali krepost oz. moč, da bi premagali kakšen greh.

Druga pogosta napaka pri molitvi rožnega venca pa je, da je edini namen molitve ta, da bi z njo čim hitreje končali. To je zato, ker mnogi v rožnem vencu vidijo le breme, ki visi nad njimi, če ga ne molijo; še posebej če so obljubili, da ga bodo redno molili ali pa so to dobili za pokoro, bolj ali manj proti svoji volji.


Preberite si župnijski list v pdf obliki: