Velika noč v župniji Radovljica

Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 bodo tudi letos bistveno vplivali na praznovanje velike noči. Kljub omejitvam pa se vsak od nas lahko pripravi na prihajajoče praznike in z veseljem v srcu doživi veliko noč, največji krščanski praznik. Naše cerkve bodo prazne, naj bo toliko bolj živa Cerkev v naših domovih.


Sveto velikonočno tridnevje

Na podlagi izrednega pisma slovenskih škofov za Veliko noč 2021 (povezava) in ukrepi vlade RS za zajezitev in širjenje virusa Covid-19, vam sporočamo, da vsa bogoslužja z udeležbo vernega ljudstva odpadejo.

Gospod župnik bo vse obrede opravil zasebno. Več informacij spodaj.

Veliki teden za kristjana predstavlja vrh cerkvenega leta – spominjamo se Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Začenjamo ga na cvetno nedeljo, višek velikega tedna pa je velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek in velika sobota. Vigilija velike sobote nas uvaja v največji krščanski praznik – veliko noč.


Veliki četrtek, 1. april 2021

Leonardo da Vinci: Zadnja večerja

Na veliki četrtek zvečer se slovesno spominjamo zadnje večerje, ko je Jezus postavil evharistijo, z umivanjem nog dal apostolom novo zapoved medsebojne ljubezni ter jih postavil za prve duhovnike.

  • 18:00 Sveta maša Velikega četrtka iz Vatikana (Exodus TV)
  • 18:30 Sveta maša Velikega četrtka iz ljubljanske stolnice (Radio Ognjišče)
  • 19:00 Sveta maša Velikega četrtka v Radovljici (brez ljudstva/brez prenosa)

Veliki petek, 2. april 2021

Bartolomé Esteban Murillo: Kristus na križu

Jezusa križajo med dvema zločincema na majhnem griču pred jeruzalemskimi mestnimi vrati.

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Je za dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše, ampak potekajo le bogoslužja velikega petka.

  • 15:00 Križev pot iz župnijske cerkve (brez ljudstva/PRENOS )
  • 18:00 Bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju iz Vatikana (Exodus TV)
  • 18:30 Bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju iz ljubljanske stolnice (Radio Ognjišče)
  • 19:00 Bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju v Radovljici (brez ljudstva/brez prenosa)

Velika sobota, 3. april 2021

Philippe de Champaigne: Božji grob

Ko mrtvega Jezusa položijo v skalnat grob in zavalijo pred vhod težek kamen, se začne sobotni počitek. Ta dan tudi v cerkvi ves dan častimo Jezusa v Božjem grobu.

Po stari slovenski navadi ta dan blagoslavljamo velikonočna jedila, ki jih družina zaužije za velikonočni zajtk.

Velikonočna vigilija je začetek proslavljanja Kristusovega vstajenja.  Sestavljena je iz štirih delov: slavja luči, besednega bogoslužja, krstnega bogoslužja in evharističnega bogoslužja.

  • 14:00 Blagoslov velikonočnih jedil iz župnijske cerkve (brez ljudstva/PRENOS )
  • 14:20 Zunanji blagoslov jedil (SPREMLJAJTE POT BLAGOSLOVA)
  • 18:30 Velikonočna vigilija iz ljubljanske stolnice (Radio Ognjišče)
  • 19:30 Velikonočna vigilija iz Vatikana (Exodus TV)
  • 20:00 Velikonočna vigilija v Radovljici (brez ljudstva/brez prenosa)

Blagoslov jedil (ob 14:00)

Blagoslov velikonočnih jedil bo preko prenosa potekal ob 14:00 uri, ko bo gospod župnik skupaj z verniki doma molil in blagoslavljal velikonočna jedila.

Nato se bo po končanem prenosu (okoli 14:20) z avtom vozil po v naprej določeni poti po župniji in z blagoslovljeno vodo blagoslavljal košare. Povezava za spremljanje poti bo na voljo na župnijski spletni strani in Facebook profilu. Vabljeni, da vašo košaro postavite na okno ali hišni prag.

SPREMLJAJTE POT BLAGOSLOVA

Naj poudarimo, da g. župnik ne podpira zbiranja faranov, da ne bi prišlo do širjenja okužbe, ampak le ponuja zunanjo obliko blagoslova.

POT: Gradiška, Linhartov trg, Gorenjska cesta, Kranjska cesta, Vurnikov trg, Ljubljanska cesta, Jalnova cesta, Ţale, Predtrg, Štrukljeva ulica, Špicarjeva ulica, Ulica Simona Gregorčiča, Ulica Stanka Lapuha, Langusova ulica, Šercerjeva ulica, Bevkova ulica, Šercerjeva ulica, Ulica Staneta Ţagarja, Tavčarjeva ulica, Gradinkova cesta, Triglavska cesta, Roblekovo naselje, Cankarjeva ulica, Kajuhova ulica, Jelovška ulica, Prešernova ulica, Gorenjska cesta, Lancovo, Brda, Vošče, Spodnja Lipnica, Lancovo, Cesta svobode, Cesta na Jezerca.


Velika noč, 4. april 2021

Sebastiano Ricci: Vstajenje

Nedelja zjutraj. Žene gredo balzamirat Jezusovo truplo, toda kamen je odvaljen, grob je prazen. Jezus živi! Vstal je od mrtvih!

Ta dan praznujemo največji čudež, ki je temelj naše vere – vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih.

  • 7:00 Vstajenjska Sveta maša v Radovljici (brez ljudstva/brez prenosa)
  • 8:00 Blagoslov z Najsvetejšim po Radovljici (pot in GPS spremljanje na https://glympse.com/0GAZ-TRAQ)
    Povezava GPS bo na voljo ob 7:45 na spletni strani in facebook strani
  • 10:00 Velikonočna Sveta maša iz mariborske stolnice (TV SLO 1)
  • 10:00 Velikonočna Sveta maša iz Vatikana (Exodus TV)
  • 11.00–12.00 možnost prejema svetega obhajila (cerkev sv. Petra v Radovljici).
  • 11:55 Blagoslov svetega očeta Frančiška Urbi et Orbi (TV SLO 1)

Blagoslov z Najsvetejšim (ob 8:00)

Po vstajenski sveti maši se bo gospod župnik z Najsvetejšim odpeljal z avtom po poti po Radovljici in blagoslovil župnijo in župljane. Začetek poti bodo naznanili zvonovi.

Vabljeni, da na okna hiš postavite prižgane sveče in zelenje. Povezava za spremljanje poti bo na voljo na župnijski spletni strani in Facebook profilu.

https://glympse.com/0GAZ-TRAQ

Naj poudarimo, da g. župnik ne podpira zbiranja faranov, da ne bi prišlo do širjenja okužbe, ampak le ponuja zunanjo obliko blagoslova.

POT: Linhartov trg, Gorenjska cesta, Kranjska cesta, Ljubljanska cesta, Predtrg, Langusova ulica, Šercerjeva ulica, Ulica Staneta Žagarja, Gradinkova cesta, Cankarjeva ulica, Prešernova ulica, Gorenjska cesta, Linhartov trg.


Vabilo k darovanju

Člani Župnijskega pastoralnega sveta Radovljica vabimo vse farane in ljudi dobre volje k darovanju za potrebe pri delovanju naše župnije.

  • TRR Župnije: SI56 0312 7100 0010 674 (SKB)

Ne pozabimo pa priskočiti na pomoč vsem, ki so v času koronavirusa COVID-19 na območju naše župnije v materialni stiski.

  • TRR Župnijske Karitas: SI56 0312 7100 0016 203 (SKB)

Bog povrni!


Spoved

Župnik je na voljo za sv. spoved pred velikonočnimi prazniki! Pokličite na številko 041 861 411 in se dogovorite. Starši poskrbite za svojo dušo in za duše svojih otrok!