Skala (št. 659, leto XXXVI)

ŠEST DNI DELAJ, SEDMI DAN POČIVAJ

Leto ima 52 tednov, teden sedem dni. Vsak sedmi dan je nedelja. Na začetku je Bog ustvaril nebo, Zemljo, živali, človeka, vso naravo, vse, kar poznamo danes. Vse to je ustvarjal šest dni, sedmi dan, v nedeljo, pa je počival.

No, ne dobesedno, ampak Sveto pismo nam hoče povedati, da tudi mi potrebujemo počitek. Tako se je tudi osnoval naš teden. Predvsem v preteklosti je tako potekal ritem tedna; ljudje so šest dni delali na polju, v nedeljo pa so odšli k sveti maši in opravili le resna in najnujnejša dela.
K zavzetemu izkoreninjanju takih navad prispevajo tudi druge obveznosti sodobnega časa, ki se jim nočemo in/ali ne želimo izogniti, jih izpustiti. Državno matematično tekmovanje v nedeljo popoldan – moram se ga udeležiti, sicer ne bom dobila priznanja, ki pa ga vendar potrebujem za Zoisovo štipendijo. Glasbeno tekmovanje v nedeljo popoldan – moram se ga udeležiti, sicer se ne morem vpisati na konzervatorij. Bratov izpit v judu – mora iti, sicer ne bo napredoval. To nas, kristjane, sili, da pozabljamo, kaj je nedelja in njen prvoten namen – iti k sveti maši, biti z Bogom in družino.

Nazaj k uvodu. V letu je približno 52 nedelj, kar je v primerjavi s celim letom, ki ima 365 dni, v resnici majhen odstotek. Namenimo 52 dni v letu Bogu in našim bližnjim, ker Bog želi, da smo srečni.


Preberite si župnijski list v pdf obliki: