Skala (št. 661, leto XXXVI)

JAGODNI IZBOR

Visoka kulinarika se kosa z umetnostjo. Zajame me negotovo občutje na vsaki slovesnosti, ki zahteva ravnanje po strogem protokolu. Tam je pomembno vse, od mojih čevljev do gostiteljeve žlice. Zato me toliko bolj razkuri pogled na oblačilno neokusnost v Božjem hramu.

Jezus pa je, tako piše v Svetem pismu, nosil suknjo, scela tkano. Nobene »šlamparije«, čeprav je bil kot večni potohodec dostikrat ves prašen in prepoten.

Postavljam si ga pred oči v današnji čas. »Mimo oken, vrat tiho rahlo hodi najzvestejši Brat, trka: mir vam bodi!« Trka, ali slišimo? Trka z jagodami rožnega venca. Dobri stari roženkranc, dnevna hrana naših dedov, je jagodni izbor Jezusovega in Marijinega življenja.

Z molitvijo rožnega venca si postavljamo dom na temeljni kamen. Moli, moli rožni venec, ljubljeni slovenski krov … Lepo zapeta pesem ne sme biti ogrinjalo čez odlašanje tega, kdaj bomo rožni venec posvojili kot osebno in družinsko molitev. Vsaka jagoda molitvenega venca naj bodi šavnica naše dušne hrane. Saj ne tekne nobena jed brez arome, brez dodanega ščepca okusa. Človek pa je, trdijo strokovnjaki, psihosomatska celota. Zdrav duh v zdravem telesu.

Roženvenski oktober nas zmore okrepiti prav na duhu, da bomo bolj zanesljivo zdravi od glave do nog. Pa to ne velja samo za dedke in babice. Mladi, kje ste?

Berta Golob


Preberite si župnijski list v pdf obliki: