Božič zadnji hip?

adventnivencek_630px

Ne, pač pa pričakovano rojstvo Boga po doživeti božični osemdnevnici!

Da bi lepše doživeli Jezusov prihod, se vsak večer nanj zbrano pripravljamo pri sveti maši. Obisk božične osemdnevnice je lepa priprava na Božje rojstvo.

V mnogih župnijah, tudi v naši, ob večerih od 17. decembra do svetega večera odmevajo znane melodije „Kralja, ki prihaja, pridite molimo …“, „Veselite se … “ in „ Glasovi angelski z višin …“

Pomembno vlogo in slovesni ton v tem času pri bogoslužju dajejo antifone, imenovane tudi O. To so lepi odpevi, ki so pred Marijinim slavospevom Magnificat. Razlagajo prispodobe iz bogate svetopisemske simbolike, ki napoveduje Jezusovo rojstvo. Njihov namen je spodbuditi veselo pričakovanje. Začenjajo se z besedami: O Modrost, O Gospod in Voditelj, O korenina Jesejeva, O ključ Davidov, O Vzhajajoči, O Kralj narodov ter O Emanuel. Vsak odpev na svoj način predstavi učlovečeno Besedo in nam skuša osvetliti skrivnost učlovečenja. Tem antifonam na sveti večer običajno dodamo odpev prvih večernic Gospodovega rojstva: „Ko bo jutri sonce vzšlo, bomo videli najvišjega Kralja, ki prihaja …“ Za mnoge vernike je obisk božične osemdnevnice z večerno mašo najlepša priprava na božič. Po maši je procesija, med katero Marijo Romarico s pesmijo pospremimo pri njenem iskanju prenočišča. Vabljeni k bogoslužju vsak večer ob 18. uri.