Skala (št. 567, leto XXVII)

TODA ON JE ŠEL SREDI MED NJIMI

Koliko je dandanašnji ljudi, predvsem mladostnikov, mladih družin, ki so Boga zavrgli, izrinili iz svojega življenja. So samozadostni in mislijo, da ga ne potrebujejo; obisk maše in druženje z Bogom so zamenjali za obiske koncertov, športnih prireditev in v zadnjem času predvsem večjih nakupovalnih središč, njihovih svetišč; svoje otroke prej kot v cerkev ali k verouku pošiljajo na treninge in zunajšolske dejavnosti, namesto da bi jih, ko začnejo obiskovati verouk, spremljali k maši in bili z njimi, pa jih navadno pripeljejo le do cerkvenih vrat, po maši pa jih pridejo iskat.

Spomnim se, kako je bilo, ko sva z ženo šla na sprehod. Dohitela sva dedka in babico z vnučkom. Prisluhnila sva, s kakšnim navdušenjem jima je pripovedoval o verouku, o pesmici, ki so se je naučili in jo zapeli, o tem, kaj jim je katehistinja pripovedovala o Jezusu in njegovih učencih. Dragi starši, ne jemljite otrokom tega veselja, spremljajte jih in se veselite z njimi.

In ravno zaradi otrok nas Bog kljub vsem našim napakam, slabostim in samozadostnosti, ko mislimo, da v življenju ničesar več ne potrebujemo, nikoli ne zapusti. Vedno hodi sredi med nami, četudi se tega ne zavedamo; ne obupa, ampak potrpežljivo čaka. Čaka na čas, ko ga bomo spet potrebovali, ga spet našli in se vrnili k njemu, on pa nas bo sprejel z vso ljubeznijo, kakor lahko le oče sprejme svoje otroke. Ljudje so danes še kako lačni duhovnosti; tavajo v temi, iščejo luč, potrebujejo nekoga, v katerega lahko verujejo, ki se mu lahko zaupajo; nekoga, ki jih bo poslušal in ne spraševal, ki jim bo dajal ljubezen, varnost in zavetje. In ne nazadnje, »ki bo šel sredi med njimi in hodil dalje« ne glede na to, ali ga bodo kdaj hoteli pahniti iz svojega življenja.

Po: M. Ruprehtu

Preberite si župnijski list v pdf obliki: skala_567.