Skala (št. 568, leto XXVII)

HABEMUS PAPAM!

Jorge Mario Bergoglio, prvi papež iz Latinske Amerike, prvi neevropski papež po skoraj tisočletju, prvi z imenom Frančišek in prvi jezuit, ki je postal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Bergoglio se je rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden izmed petih otrok italijanskega železniškega delavca in njegove žene. Po zaključku formacije v bogoslovju v Villa Devoto je 11. marca 1958 vstopil v Družbo Jezusovo. Licenciat iz filozofije je opravil na kolegiju Colegio Máximo San José in San Miguel, nato pa je poučeval književnost in psihologijo na dveh kolegijih, na Colegio de la Inmaculada v Santa Fe in na Colegio del Salvador v Buenos Airesu. 13. decembra 1969 je bil posvečen v duhovnika.

Zaradi opaznih voditeljskih sposobnosti je bil med leti 1973 in 1979 provincial argentinskih jezuitov. Leta 1980 je bil premeščen v San Miguel, kjer je bil šest let rektor semenišča. Doktorski študij je opravil v Nemčiji, nato se je vrnil v domovino, kjer je služil kot spovednik in duhovi voditelj v Cordobi. 28. februarja 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Kardinal je postal 21. februarja 2001.

Kardinal Bergoglio je opravljal različne službe v rimski kuriji. Deloval je na Kongregaciji za kler, Kongregaciji za bogoslužje in disciplino zakramentov, Kongregaciji za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Bil je tudi član Komisije za Latinsko Ameriko in Papeškega sveta za družino.

Leta 2005 je bil kardinal Bergoglio izvoljen za predsednika Argentinske škofovske konference. Na to mesto je bil ponovno izvoljen leta 2008. Na konklavu leta 2005 naj bi od njega več glasov dobil le Joseph Ratzinger, ki je postal njegov predhodnik Benedikt XVI. Po nekaterih teorijah naj bi kardinale v solzah prosil, naj ne izvolijo njega.

Bergoglio si je, čeprav jezuit, izbral papeško imel Frančišek I. Najbolj znan svetnik s tem imenom je Frančišek Asiški, ki je v 13. stoletju v Italiji ustanovil red frančiškanov. Znan je bil po svojem asketskem življenju in povezanosti z naravo. Verjel je v pomen uboštva v osebnem življenju vsakega kristjana, kakor tudi v življenju vse Cerkve. Frančišek velja za zavetnika živali, papež Janez Pavel II. pa ga je razglasil tudi za zavetnika okolja. Izbira imena bi po mnenju opazovalcev lahko pomenila, da želi novi papež narediti prelom s podobo Cerkve kot bogate institucije.

Bergoglio velja za zelo skromnega človeka. Novoizvoljni papež se je odpovedal svoji limuzini s šoferjem in se raje prevažal z javnim prevozom. Doslej je živel v skromnem stanovanju in ne v škofovski rezidenci, kuhal naj bi si sam. Predan je družbeni pravičnosti, sicer pa velja za konservativnega. Nasprotuje tako splavu kot evtanaziji. Zaradi pravice istospolnih parov do poroke se je sporekel z vlado argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner. Znan je tudi po tem, da je leta 2001 obiskal bolnike z aidsom in dvanajstim poljubil in umil noge – dejanje ponižnosti.

Preberite si župnijski list v pdf obliki: skala_568.