Jesensko župnijsko romanje v Padovo k sv. Antonu in p. Leopoldu Mandiću

Ljudje smo na tem svetu romarji, popotniki brez stalnega bivališča. Romanje ni samo potovanje, je tudi dejanje vere in sprave, naš cilj pa so kraji posebnih milosti.
Včasih so verniki — stari in mladi, zdravi in bolni, veseli in žalostni — romali peš, v vsakem vremenu in z le pičlo malico, če sploh, v popotni culi. Tokrat vas vabim, da se v soboto, 23. 9. 2023, v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom agencije Aritours zapeljemo proti italijanskemu romarskemu središču Padova.
Zgodovina mesta je izredno pestra in sega daleč v 12. stoletje pred Kristusovim rojstvom. Nekoč je veljalo za pomembno rimsko središče, ponaša se z drugo najstarejšo univerzo v Evropi, na kateri je poučeval tudi Galileo Galilei, za katoličane pa je pomembno predvsem zato, ker sta tam pokopana dva velika svetnika: Anton Padovanski, frančiškan portugalskega porekla, ki je živel v 13. stoletju in h kateremu se zatekajo reveži, zaljubljenci, nosečnice, neplodni pari pa tudi vsi tisti, ki neuspešno iščejo izgubljene predmete, in hrvaški kapucin p. Leopold Mandić, svetnik 20. stoletja, ki je umrl sredi druge svetovne vojne in velja za apostola spovedi in enotnosti, od l. 2020 pa je tudi zavetnik onkoloških bolnikov
Po kratkem sprehodu skozi mesto se bomo ustavili v baziliki sv. Antona Padovanskega. Ponaša se s kupolami v bizantinskem slogu in množico majhnih zvonikov, ki po obliki spominjajo na turške minarete. V notranjosti cerkve si bomo ogledali številne umetnine, se ustavili najprej ob svetnikovem grobu, nato pa se sprehodili skozi kapelo s 24 relikvijami. Nekatere med njimi so predmeti, s katerimi so bili v stiku Jezus (npr. kamen iz Getsemanskega vrta, košček lesa iz križa) ter mučenci in svetniki, največ pa je telesnih ostankov mučencev in svetnikov iz različnih obdobij krščanstva (npr. sv. Tadej, sv. Pavel, sv. Felicita, sv. Favstina Kowalska). V baziliki bomo imeli tudi romarsko mašo.
Sledi ogled Kapele Scrovegni, ki slovi po čudovitih Giottovih freskah iz l. 1305, s katerimi je slikar upodobil najpomembnejše trenutke iz Marijinega in Jezusovega življenja in veljajo za izredno pomembno mojstrovino zahodne umetnosti.
Po končanem ogledu kapele bo čas za kosilo iz popotnih malh in samostojen potep po mestu.
Romanje bomo sklenili v Kapucinskem svetišču sv. Leopolda Mandića, ki je bil majhen po telesu (v višino je meril le 1,35 m), a velik po usmiljenju. Slovel je kot čuteč in usmiljen spovednik. V molitvi se bomo ustavili pred krsto z njegovim neiztrohnjenim telesom, pokukali v njegovo celico in spovednico, edina prostora, ki sta preživela sovražnikovo bombardiranje med 2. sv. vojno, si ogledali obširno zbirko predmetov iz njegovega življenja in izvedeli, kako se je končalo srečanje njegove kočije s tramvajem v ozki mestni uličici.
Hvaležni za vse milosti in nova spoznanja, ki jih bomo deležni ves dan, se bomo v večernih urah srečno vrnili domov.
V ceno (59 EUR za 45 oseb, 69 EUR za 40 oseb, 75 EUR za 35 oseb) je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, vsi zunanji ogledi po programu, vstopnina za ogled kapele Scrovegni, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.
Program romanja je sproščen in primeren za vse ljudi dobre volje. Posebej vabljeni pevci Skale, Navdiha in Regratovih lučk z družinami, člani župnijskega sveta, pritrkovalci, ministrantje, mladinci, študentje, birmanci, poročeni in neporočeni … Ne bo vam žal!
Prijave zbiram do 11. 8.