Farni praznik

Cerkev danes obhaja slovesni praznik apostolov Petra in Pavla, dveh mož, ki sta bila po Božjem načrtu izbrana, da postavita človeški temelj Kristusovi Cerkvi.

Svetega Petra je Kristus določil za skalo, na kateri bo zidal svojo Cerkev, svetega Pavla pa za orodje, ki naj ponese njegovo ime med pogane.

Današnji dan je za našo župnijo še posebej pomemben, saj je apostol Peter zavetnik naše farne cerkve in celotne župnije.

Peter pomeni Skala. Jezus ga je izbral za voditelja Cerkve, ko mu je rekel: »Ti si Peter Skala in na to skalo bom sezidal Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala..« In to kljub temu, da je Peter Jezusa trikrat zatajil, češ da ga ne pozna. Nato se je pokesal in razjokal. Ob smrti naj bi Peter svoje mučitelje prosil, naj obrnejo križ narobe, ker se ni čutil vrednega, da bi umrl tako kakor njegov Učenik. Petra imenujemo tudi za Kristusovega namestnika in prvega papeža. Papeževal je od okrog leta 33 do okrog leta 67. Prav njemu je posvečena največja cerkev na svetu, Bazilika svetega Petra v Rimu, kjer je tudi pokopan. Upodabljajo ga tako, da ima v eni roki ključe, s katerimi odpira nebeška vrata, v drugi pa knjigo.

Praznik smo začeli z dvema slovesnima mašama. Pri obeh smo imeli darovanje okrog glavnega oltarja, ko je g. župnik vsakemu izmed nas zaželel obilo Božjega žegna. Ob koncu maše nas je pozval, naj se v molitvi spomnimo letošnjih slovenskih novomašnikov, ki bodo v ljubljanski stolnici in drugod po Sloveniji danes posvečeni v duhovnike.

Praznovanje smo po obeh mašah nadaljevali v atriju župnišča, kamor je g. župnik vse župljane povabil na že tradicionalni golaž. Po okusnem kosilu ob glasbi ansambla Aufbiks, smo si lahko vzeli čas tudi za prijetne klepete, otroci za igro, najpogumnejši pa tudi za ples. Našemu župniku smo hvaležni, da nas  zbira na živahnih praznovanjih, kot je bilo današnje.

Kar sledi, je nekaj utrinkov z današnjega praznovanja, več fotografij pa najdete na facebook strani.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.638354896260401.1073741855.352882428140984&type=3