Prošnji dnevi

Tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda obhajamo prošnje dneve. V ponedeljek, 14. maja, smo šli ob začetku mašne daritve v procesiji iz cerkve in s petimi litanijami počastili vse svetnike. Priporočili smo se za Božji blagoslov dela človeških rok.

Kaj so prošnji dnevi, ki jih obhajamo ob zaključku velikonočnega časa? Procesije na prošnje dni, to so trije dnevi pred Vnebohodom, so mlajše od Markove procesije. Po mnogih slovenskih krajih gredo verniki iz cerkve med njivami in polji v zelenju, ob tem pa prosijo blagoslov poljskih del in blagoslov drugega človeškega dela, za odvrnitev naravnih nesreč oz. varstvo pred naravnimi ujmami, npr. povodnji, za odvrnitev vojske in drugih stisk ter prosijo za lepo (oz. primerno) vreme in za dobro letino. Procesija pa ima tudi spokorni značaj, zaradi katerega lahko vključimo vanjo tudi molitve za spreobrnjenje.

Molitev za blagoslov našega dela:

Vsemogočni Bog, Stvarnik in gospodar življenja, vse je v tvoji moči. Ti si naš Oče in veš, kaj potrebujemo za življenje. Prosimo te, daj, da bo zemlja rodila obilne sadove. Varuj naša polja, vrtove in travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in opustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo. Blagoslovi delo naših rok in našega duha, naše delo na polju in travnikih, v gozdovih, vinogradih in sadovnjakih, doma in v službi, saj zaupamo v tvojo pomoč. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.