“Od Boga si nam poslan”

Lepota je habitus, oblačilo vsega, kar je Boga naredil, smo slišali v homiliji prelata dr. Boruta Koširja. Nedelja, 10. julij 2012, novomašni dan in praznik za vso župnijo, je bila prelepa. Novo mašo je ob somaševanju številnih duhovnikov v prepolni cerkvi daroval naš Andrej.

Ne samo na zunaj, tudi naša srca so čutila Andrejevo veselje in srečo. Vsi, ki smo bili z Andrejem res tesno povezani, saj je bil vsa leta zavzet župnijski sodelavec, smo delili z njim radost ob prvem koraku na posvečeni poti. V imenu skavtov sta mu Andreja in Urban Jalen zaželela:

“Dragi brat Andrej! Kot predstavnika radovljiške skavtske skupnosti te pozdravljava kot skavtskega brata.

Starejši skavti se te spominjamo kot zagnanega, zanesljivega, vestnega in prijateljskega skavta. Napore si vedno prenašal z nasmehom na obrazu. Nikoli ti ni bilo nič odveč, vedno si bil pripravljen priskočiti na pomoč. Res si bil pravi skavt – vedno pripravljen služiti. Že kot mlajšega fanta te je pritegnilo bogoslužje. Rad si ministriral in pomagal v cerkvi. Bog je iskal poti do tebe, klical te je in ti si se odzval. Skavti smo danes iz srca veseli tvojega poguma, tvojega truda, da si opravil vse potrebne izpite in priprave, da danes daruješ novo mašo.

Nisi se ustrašil postati duhovnik, svojo pot si izročil Gopodu, stopil si na pot življenja redovnika in duhovnika. Kot simbol izročanja življennja Bogu in bližnjemu ti poklanjamo svečo. Plamen sveče ni hrupen, ne zaslepi, vendar pa pogreje, potolaži, razsvetli temo. Ko boš kot sveča gorel za druge, bodo ljudje ob tebi čutili in spoznavli Boga. Skavti ti obljubljamo, da bomo zate molili, da boš vztrajal na zastavljeni poti in da bi bil deležen številnih Božjih milosti.

Andrej, veseli smo, da smo del poti prehodili tesno skupaj. Hvaležni ti bomo, če boš še kdaj prišel med nas in nam prinesel Jezusa. Tudi tvoja prežetost z vrednostami čistosti, uboštva in pokorščine bo za našo skavtsko skupnost lep vzpodbuda.

Veliko Božje milosti ti želimo na tvoji življenjski poti!”

Po obhajilu se je Andrej zahvalil vsem, ki so pripravljali slovesnost. Po končani sveti maši je bil čas za voščila in slikanje z novomašnikom. Množica se je počasi zvrtstila, vsi, ki so Andreju stisnili roko, so odšli skozi zakristijo na trg, kjer je leški pihalni orkester skrbel za prešerno vzdušje. Posebno presenečenje so Andreju pripravili skavti, zbrani v velikem številu. Ko je dokazal, da še obvlada skavtske veščine, jim je podelil novomašni blagoslov.

Druženju pred cerkvijo je sledilo kosilo. Povabljeni so v radovljiški srednji gostinski šoli praznovali do večera, ko smo se spet zbrali v cerkvi pri slovesnih litanijah. Praznovanje pa se je v župnijskem atriju nadaljevalo še pozno v večer.